Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
15:26 - İnstagram yeni özellik; Seni gizlice takip edenleri gör!
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
Washington Üniversitesi’ nde gerçekleştirilen araştırmalar düşünce ile kontrol edilen bilgisayar imleci üzerinde çalışırken, düşüncelerdeki aktivitelerin 10 dakika kadar kısa bir süre içerisinde beynin yeni yetenekleri geliştirmekten sorumlu prefrontal korteks adlı kısmına yoğunlaştığını saptadı. 7 tane ağır epilepsi hastası üzerinde gerçekleştirilen deneylerde bilim adamları bu kısa süre içinde beynin sanki bu yeteneklere önceden sahipmiş gibi davranmaya başladığını gösterdi.
Bu şu anlama geliyor, beyin bu yetenekleri elde ettikten bir süre sonra artık kendisini yeniliyor ve sanki imleci zihin kontrollü hareket ettirme yeteneğini bir el sıkma veya topa vurma yeteneği gibi normal bir aktivite olarak prefrontal kortekste saklıyor. Çalışmaya katılan profesörlerden Rajesh Rao okulda yaptığı bir konuşmasında şu şekilde bir açıklama yaptı : “Başlangıçta beynin bilişsel kaynakları ile ilgili bir çok hedef mevcuttu, ancak işlem ilerledikçe bu kaynaklara ihtiyaç kalmamaya ve beyin serbest kalmaya başladı.”
Deneyin detaylarına gelince; deneklerin ağır epilepsi olduğunu söylemiştik, bu deneklerin kafataslarından beyinlerine sokulan elektrot yaprakları yardımı ile beyin aktiviteleri gözlemleniyor. Nöbet sinyalleri fizikçiler tarafından incelenirken, biyo mühendisler de aynı anda deneklerin imleci hareket ettirme yeteneklerini öğrenirken ne tür bir beyin aktivitesi gerçekleştiğini gözlemliyorlar. Dağıtılmış kortikal adaptasyon adını verdikleri bu işlemi basına duyuran Rao ve çalışma ekibi, deneklerin beynine yerleştirdikleri elektrotların sinyalleri topladığını, sinyal yükselticiye aktardığını oradan da bilgisayara gönderilerek analiz edildiğini, analiz sonucunda da imlecin 40 milisaniye gibi bir sürede hareketinin gözlendiğini belirtti.
Eğer zihin kontrollü bu teknoloji ile ilgili gelişmeler sonuç verirse her türlü engelli ve felçli hastalar için önemli bir umut olacak. Daha önce maymunlar üzerinde gerçekleştirilen başarılı deneylerin ardından insan beyninde de başarıya ulaşan deneyler artık farklı ve bunun gibi sürpriz sonuçlar da veriyor. Bunun gibi sürpriz sonuçlar çalışmalarda farklı yöntemlerin denenmesi bakımından yol gösterici oluyor. Bu deneyde elde edilen sonuçlar da gerçekten bilim adına atılan önemli adımlardan birisi.