Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
06:01 - Microsoft sonunda Google’ı geçti
Bulunduğunuz ortamda internete girdiğiniz zaman zaman zaman karşılaştığınız bu site xxx tarafından engellenmiştir şeklinde uyarılar veya açılmayan sayfa uyarıları o sitenin yasaklı olduğu anlamına gelebilir. Bu yasaklar bulunduğunuz ülke yönetim veya yerel ağ yöneticileri tarafından konulmuş olabilir. Bazı filtreler çok katı savunmaya sahip olabilir ve herhangi bir araç kullanılmasına izin vermezler. Aşağıda sayacağımız 5 yöntemden birisi ile o sitelerden birisine giremiyorsanız muhtemelen o siteye girişiniz her şekilde engellenmiştir veya o site artık çalışmıyordur.
DNS Sunucularını Değiştirmek
Bu yöntem artık bir çok filtreleme yöntemi tarafından korunmalı. Bu yöntemin işe yarama olasılığı bu yüzden düşük denilebilir. Bir çok filtreleme uygulaması yasaklanmış siteler için gerçekleştirilen DNS sorgularını farklı internet adreslerine yönlendirerek filtrenin aşılmasını engellemiştir.
Yine de sadece DNS bazında bir engelleme uygulanmışsa ve DNS sunucuları engellenmemiş ise cihazınızda yapacağınız ufak bir kaç değişiklik ile engeli aşabilir yasaklı sitelere giriş yapabilirsiniz. Bu yöntem ile ISP’ niz tarafından veya ağ yöneticiniz tarafından atanan DNS’ ler yerine çalışan başka DNS’ ler kullanıyorsunuz, böylece yönlendirme servisi olarak yasaklı siteleri engelleyen servis yerine kendi belirlediğiniz servisi kullanıyorsunuz. Bunu otomatik yapan programlar olsa da biz size manuel olarak bu ayarları nasıl yapacağınızı kısaca gösterelim.
Denetim Masası altında bulunan Ağ ve Paylaşım Merkezi‘ nde yer alan ve internet erişiminizi sağlayan bağlantıyı tıklayın. Bu kablolu internet kullanıyorsanız Yerel Ağ Bağlantısı, kablosuz kullanıyorsanız Kablosuz Ağ Bağlantısı adıyla geçebilir. Açılan sekmeden Özellikler düğmesine tıklayın, seçili kutucuklar göreceksiniz. Buradan Internet Protokolü veya İnternet İletişim Kuralları, bir diğer adıyla TCP/IPV4 seçeneğine çift tıklayın. Burada DNS kısmına aşağıdaki DNS’ lerden birisini veya sizin güvenilir olduğuna inandığınız başka DNS’ leri girebilirsiniz.
4.2.2.3
4.2.2.4
8.8.4.4
8.8.8.8
Tor ve Benzeri Servisler
Tor ve benzeri sistemler internette dolaşırken kendi şifreli ağı üzerinden geçmenizi bu şekilde anonim olarak internette dolaşmanızı sağlar. Kendine özel tarayıcıyı kullanırlar. Tor bir çok ülkeden yasaklanmaya çalışılıyor, bu yüzden sürekli hukuki bir mücadele içinde. Ancak bazen VPN, Proxy ve SSH tünelleri gibi yöntemlerle açılmayan siteleri açabiliyor. Dezavantajı ise normal internet hızından çok daha yavaş bir gezintiye olanak tanıması. Özellikle İran ve Çin gibi katı güvenlikli ülkelerde sıkça kullanılan Tor sürekli gezinti için hızı nedeni ile tercih edilmeyebiliyor.
Kullanımı için ise Tor’ un kendi sitesinden Tor tarayıcısını indirmeniz gerekiyor.
VPN Kullanmak
Daha önce bu sayfalarda VPN ile ilgili bir yazı yayınlamıştık. Aşağıdaki linkten o yazıya ulaşabilirsiniz. Biz kısaca VPN’ den bahsedelim.
http://www.teknointernet.com/vpn-hakkinda-bilmek-istedikleriniz/
VPN sanal bir ağ olarak meydana getirilmiş bağlantılara verilen addır. Kendiniz bir VPN oluşturabileceğiniz gibi hazır VPN bağlantılarını kullanarak o ağlar üzerinden internete çıkış yapabilir, bu şekilde yasaklı sitelerde o ağlar üzerinden giriş yapabilirsiniz. İnternet sağlayıcınız olan ISP veya ağ yöneticiniz sizin sadece bir VPN üzerinden veri alışverişi yaptığınızı görecektir. Onun dışında hangi sitelerden ne tür veriler indirdiğinizi göremez. Sizi engellemek için yapmaları gereken ise o VPN bağlantısını engellemektir.
Genellikle uzakta, başka ülkelerde bulunan sanal ağlara bağlanarak internete o ağlar üzerinden bağlanmanızı sağlayan VPN yöntemi genellikle diğer yöntemlere göre daha pahalıdır. Ücretsiz VPN servisleri olsa da güvenilirliği ve hızı konusunda endişe duymanıza neden olabilir, ücretli servislerden VPN alırken de güvenli sağlayıcıları bulabilmelisiniz.
Proxy Kullanmak
Proxy‘ ler de yasaklanmış sitelere girmek için kullanılan VPN’ lere benzeyen bağlantı yöntemlerinden birisi. Farkı ise, bazen bilgisayara program kurulması ya da sistem ayarlarında değişiklik yapılması gerekebiliyor. Proxy, VPN kadar güvenli değildir. Ücretli proxyler olmakla birlikte eğer ücretli bir servis alacaksanız VPN kullanmanız daha mantıklıdır.
Bilgisayarınızda proxy ayarlarını değiştirmek için kullandığınız tarayıcı veya programın bağlantı ayarlarına bakın. Ya da yardımcı programlardan kullanabilirsiniz. Bazen ise kullandığınız proxy adresi veya proxy kullanımı da tamamen yasaklanmış olabilir. Bu durumda proxy yöntemi çalışmaz.
Web sayfaları üzerinde çalışan proxy servisleri de vardır. Girmek istediğiniz internet sitesi sayfa içinde ayrı bir sayfa olarak açılır ve genellikle reklamlarla doludur. Acil durumlarda proxy değiştirmeden bir şeylere bakınmak için işe yarar ancak yavaşlığı ve reklamların bolluğu zamanla can sıkacaktır.
SSH Tünelleri
VPN benzeri bir yöntemdir. Bağlantınızı tünellerden geçirerek bir başka ağ üzerinden internete çıkmanızı sağlar.
Uzaktan bağlandığınız bir SSH sunucuya sahip iseniz, onun bulunduğu ağa bir tünel açıp kendi ağınızı o tünele yönlendirebilirsiniz. Tamamen güvenli olan bu bağlantı ile ağda bulunan her türlü engelden kaçabilir, şifreli gezintiye sahip olabilirsiniz. Bunu da SSH sunucunuz sağlar.
Peki sunucuda SSH tünelleri nasıl yapılır? Bunun için genellikle PuTTY adı verilen bir program kullanılır. Buna benzer başka programlar da mevcuttur ancak bu programların kullanımını başka bir konuda anlatalım.