Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
15:26 - İnstagram yeni özellik; Seni gizlice takip edenleri gör!
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
Veri iletimi elektromanyetik spektruma bağlı ve ortama bağlı olarak çeşitli yollardan sağlanabilir. Bakır teller, optik lifler, radyo dalgaları, uydu, mikrodalga ve kızılötesi dalgalar üzerinden sağlanabilir. Veriler sayısal veri şeklinde alternatif akım üzerinde taşınır ve sinüs dalgaları ile sinüs sinyalleri hesaplanır.
1. Bakır Teller : Bakır tellerde taşınan elektrik sinyallerinin oluşturduğu elektromanyetik dalgalar diğer telleri etkileyeceği için teller genelde bükümlü üretilir. Bunlar Cat3, Cat5 gibi kategorilere ayrılır ve her bir üst kategorideki büküm sayısı daha fazladır. Bükümün olmadığı kategorilerde kullanılacak metal zırhın oldukça güçlü olması gereklidir ki elektromanyetik etkileşim az olsun.
2. Optik Lifler : Çalışma sistemi, bir uçtan gönderilen elektrik sinyallerinden dönüştürülmüş veriyi taşıyan ışığın karşı taraftan alınıp tekrar elektrik sinyallerine dönüştürülmesi şeklindedir. Işık kullanılan bu tip veri iletiminde optik lifler veriyi tek yönlü taşırlar. Buna karşın aynı anda çok fazla veri aktarılabileceği için yüksek kapasiteli veri aktarılabilir ve ışık kullanıldığı için uzun mesafelerde veri kaynı olmaksızın kullanılabilir.
3. Radyo Dalgaları : Veri iletimi kablosuz olarak gerçekleşir. Kablosuz ortam radyo frekansları üzerinden sağlanır. Radyo dalgaları 300kHz – 3mHz aralığında MF ( Medium AM Frekansı), 3mHz – 30mHz aralığında HF (High Frekans) ve 30mHz – 300mHz aralığında VHF (Very High FM ve TV Frekans) seviyelerindedir.
4. Uydular : Dünya yörüngesine yerleştirilmiş uydular vasıtası ile de veri aktarımı yapılabilir. Gelen sinyal uydu üzerinde güçlendirilerek yeniden aktarılır. Bu uyduların yer aldığı kuşağa Van Allen kuşağı denir. Uydu frekansları 300mHz – 3gHz aralığında UHF (Ultra High Frekans), 3gHz – 30gHz aralığında SHF (Super High Frekans), 30gHz – 300gHz aralığında EHF (Extremely High Frequency) seviyelerindedir.
5. Mikrodalgalar : Taşınan veri miktarının yüksek olmasına izin verilmesine rağmen metal yapılardan geçemeyen sinyaller olduğu için iç ve dış ortamlarda dezavantajlıdır. 300mHz ile 300gHz aralığındaki tüm sinyal seviyeleri mikrodalga sinyali olarak algılanır.
6. Kızılötesi Dalgalar : Televizyonlarda kullanılan uzaktan kumanda örneğindeki gibi kısa mesafelerde elverişlidir. 300gHz ile 400tHz aralığında sinyal seviyesine sahiptirler.