Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
15:26 - İnstagram yeni özellik; Seni gizlice takip edenleri gör!
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
Dizüstü bilgisayar arıyorsunuz, markettesiniz, aradığınız şey ince, hafif, taşınması kolay, hızlı ve şarjı çabuk bitmeyen bir taşınabilir bilgisayar. Ultrabook denilen makineyi tanımladınız işte. İlk kez Intel firması tarafından tasarlanan bu taşınabilir bilgisayarlar ince, hafif, hızlı ve dayanıklı olmaları ile tanınırlar.
Yine Intel tarafından sunulan Rapid Start teknolojisi de ultrabookların temel faktörlerinden birisidir. Bu teknoloji sayesinde bilgisayarın açılış hızı en üst seviyededir. Rapid Start teknolojisi anakartta yerleşik olarak bulunan flash bellek ve Windows 8′ in yaptığı optimizasyonlar ile çalışır ve bilgisayarın saniyeler içinde açılması sağlanır. Belki ultrabookların de en itici özelliği bir optik sürücüsü olmayışı. Ancak yeni teknolojilerde buna zaten gerek kalmıyor.
Ultrabook seçerken dikkat etmeniz gereken bir çok seçenek mevcut, ekran özellikleri, dış görünüşü, taşınabilirliği ve portatifliği, çalışma performansı, disk kapasitesi,erişim birimleri (klavye, mouse, ekran) ve pil ömrü bunlardan bazıları. Şimdi parça parça bunları işleyerek ultrabook satın almayı düşünenler için bir rehber oluşturalım.
Ekran Özellikleri Nasıl Olmalı :
Piyasadaki ultrabookların çoğu 11″ ile 15″ arasında ekran boyutlarına sahip olmakla birlikte 13,3″ bir standart olma yolunda. Genelde 13,3″ boyutta ultrabooklar bulabileceğinizi düşünüyoruz. 13,3″ ekranlar genellikle 1.366 x 768 ekran çözünürlüğü kullanırlar. Bu çözünürlük ve büyüklükte bir LCD ekran çoğu kullanıcı için yeterli olabilir ancak daha fazla pencere ile, daha fazla yazı okuyarak veya grafiksel işlemler yaparak vakit geçirecek bir kullanıcı için daha büyük LCD ekranlar tercih edilebilir. Bununla birlikte ekranda çok fazla detay düşünmeyen kullanıcılar için daha küçük ekran seçimi uygundur. Tek aklınızda bulundurmanız gereken ekran boyutun büyüdükçe normal olarak cihazın ağırlığını artacağı olmalıdır. Bununla birlikte bazen büyük ekranların yüksek çözünürlüğe ulaşmadığı veya küçük ekranların yüksek çözünürlükte çalıştığı cihazlar ile de karşılaşabilirsiniz. Örneğin Dell Inspiron 15z 15,6″ gibi büyük bir ekrana sahipken 1.366 x 768 çözünürlüğe sahipken Sony Vaio Duo 11 11,6″ boyuna rağmen 1.920 x 1.080 çözünürlüğe kadar destek verebilir. Tabi ekranın bu çözünürlüklerde dahi ne kadar küçük görüneceğini siz düşünün. Bizden size tavsiye olsun 13,3″ – 14″ arası, sizin aradığınız ultrabook ekran boyutunda sınır olsun.
Ekran ile ilgili bir diğer detay ise ekranın dokunmatik özelliğinin olup olmadığı. Bildiğiniz gibi Windows 8 dokunmatik ekranlara uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bir işletim sistemi. Çoğunuz da tablet ve akıllı telefonlarınızdan dokunma, sürükleme ve bırakma gibi işlemleri dokunmatik ekranlar ile yapmaya alışkınsınız. Tabletler için vazgeçilmez olan dokunmatik ekranlar artık bilgisayarlar için de vazgeçilmez hale geliyor. Özellikle Windows 8′ in Metro arayüzü parmak uçlarına, fareden daha fazla yardımcı oluyor. Fiyat olarak elbet daha yüksek olacaktır ancak dokunmatik ekran, ultrabook alırken isteyecekleriniz arasında mutlaka olmalı.
Dönüştürülebilir Mi ? :
Bazı ultrabooklar istenildiğinde tablet veya notebook gibi kullanıma elverişli bir yapıya sahiptir. Ekranı 180 derece döndürüp klavyenin arkasına katlayarak tablet gibi kullanılan ultrabooklar, ekranı kendi çerçevesi içinde yatay olarak döndürülen ve klavyenin üstüne kapanarak tablet görünüme bezenen ultrabooklar, ekranı tamamen sökülerek tablet gibi kullanılabilen (bunlara aslında tablet demek daha doğru olsa da) utlrabooklar mevcut. Bu tür bir seçenekte hangisin seçeceğiniz size kalmış, eğer sunumlar gibi yerlerde kullanmayı düşünüyorsanız veya küçük boyutu ile elinizde kullanmayı düşünüyorsanız dönüşen ultrabooklar sizler için uygundur.
Performans :
Çoğu ultrabook Intel’ in Core i5 işlemci teknolojisini kullanır ve i5 gayet performansı yüksek bir işlemci serisidir. Ancak daha üst işlemler mesela 3 boyutlu çizimler, video düzenleme, yüksek çözünürlüklü oyunlar oynama gibi işlemler Core i7 işlemcileri gerektirebilir. Bununla birlikte grafik işlemcisinin entegre olmaması yine 3 boyutlu işlemlerde performans artışı sağlayan bir faktördür. Paylaşımsız ekran kartı olarak adlandırdığımız bu grafik işlemcilerini genelde NVidia üretiyor, bir kısım ultrabook ise ATI ekran kartları kullanıyor. İşlemci ve ekran kartı performansının yanında RAM‘ in de yüksek olması çok fazla işlemi aynı anda çalıştırdığınız durumlarda performans kaybı yaşamanıza engel olur. Şu anda kullanılan RAM standardı ise 4 GB.
Depolama :
Depolama alanı olarak SSD (Katı Hal Diskler) kullanan ultrabooklar, HDD (Sabit Diskler) kullanan standart bilgisayarlara göre daha sessiz ve soğuk, dosya işlemlerinde daha hızlı ve darbeye ve elektrik şoklarına karşı daha dayanıklıdır. Ancak SSD’ ler henüz çok yüksek kapasite ile üretilemediği için çoğu ultrabook şu an 128 ve 256 GB kapasite ile üretiliyor. Daha yüksek kapasite düşünüyorsanız hibrit sürücüsü olan bir ultrabook araştırmalısınız ki bunları bulmak günümüz teknolojisinde biraz zor olabilir. Hibrit sürücüler standart HDD kullanırken sürücüdeki bilgileri 2. bir disk olan SSD içerisinde saklar. Böylece daha hızlı veri erişim ve boot hızlarına ulaşılır. Yüksek kapasiteli ultrabook bulabilmenin tek yolu şimdilik hibrit teknolojisinden faydalanmak gibi görünüyor.
Pil :
Ultrabooklar geleneksel diz üstü bilgisayarlar gibi gücü emmez. Yudum yudum çeker ve yaklaşık 10 saate yakın bekleme süresi vaat eder. 3 – 4 saatten fazla pil ömrü olmayan notebooklara kıyasla ultrabookların pil ömrü oldukça yüksektir. Pil ömrü seçimi de size kalmış bir seçenektir, 7 – 10 saat arasında bekleme süresine sahip ultrabookların standart olduğunu söylememiz yeterlidir.
Diğer Özellikler :
Yukarıda saydığımız özellikler bir ultrabook’ ta olmazsa olmaz seçeneklerdir. Bunların dışında markanın sunduğu bazı özellikler ve cihazın bağlantı seçenekleri de göz önüne alabilirsiniz. Mesela WiFi, dual band wifi, ethernet girişi, kablosuz ekran teknolojisi (WiDi), klavye aydınlatma gibi seçenekler her ultrabookta bulunmayabilir ancak dikkate alınmasında fayda var.
Özetle :
Ultrabook seçimi yapmak aslında masa üstü veya diz üstü bilgisayar seçimi yapmaktan daha kolaydır. Özelliklerin bir çoğu birbirine yakın olduğu için bir kaç detayını inceledikten sonra karar vermek size kalır. Ekranın dokunmatik oluşu, döndürülebilir oluşu gibi bir kaç özellik fiyatı biraz yükseltebilir ancak bunları göz önüne alacaksanız ve fiyat konusunu 2. planda düşünüyorsanız size elbette en iyi seçenekleri tavsiye ediyoruz.