Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
06:01 - Microsoft sonunda Google’ı geçti
Bazıları geleceğin teknolojisi olarak, bazıları tehdit olarak görüyor, kimileri ise böyle estetiği olmayan bir gözlükle insan içine çıkılmayacağını düşünüyor. Google Glass test sürüşüne başladı ve bize de sonuçlar ve görüşleri toparlamak düştü.
Google Glass Ekranı
Kullanan ve görüşlerini bildirenler, Google Glass’ ın ekranını havada uçuşan resimler gibi tanımlıyor. Google’ dan yapılan resmi açıklama, görüntünün 25″‘ lik ekrana denk geldiğini ve 2,5 metre önünüzde gibi hissedeceğinizi bildiriliyor. Çözünürlük ile ilgili bilgi verilmemesine rağmen test edenler 640 x 360 çözünürlüğe denk gelebileceğini bildiriyor.
Test edenlere göre ekran görüntü kalitesi bakımından günümüzde kullanılan akıllı telefonların yanından bile geçemiyor, renkleri çok tutarsız ve sanki çok eskiden kullanılan LCD ekranlara benziyor. Yine test edenler -kontrast oranı her ne kadar fena değilse de- güneş altındayken görüntünün çok anlaşılır olmadığını dile getiriyorlar.
Detaylar
Google Glass’ ı kullanan ve göz problemi olanların bazı zorluklarla karşılaştığını, gözlüklerinin üzerine cihazı takmakta zorlandıklarını ve hatta taşımada problem yaşadıklarını öğrendik. Google’ dan gelen bilgi ise göze özel, reçete ile yazılan gözlükler üretilebileceği yönünde.
Gözlüğün pil girişi sağ kulağın arkasında bulunuyor.
Titanyumdan yapılma çerçeve oldukça hafif, ayrıca pil ve hoparlör kulak arkasında kalıyor. Bu yüzden yük ön tarafa binmiyor. Çerçeve oldukça esnek ve bükülebiliyor. Bu yüzden iki el ile takıp çıkarma yapmak gerekebilir. Bununla birlikte tam olarak oturtulduğu zaman oldukça sağlam duruyor.
Kulaklığın kulak arkasında bulunduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden ses tam olarak kulağın içine değil kafa tasından içeriye veriliyor. Bu yüzden ne yüksek ne de alçak bir ses duyacaksınız.
Gözlüğü çıkardığınız zaman kendiliğinden kapanıyor ve algılayıcı özelliği sayesinde başınızı çevirdiğiniz yöne göre kendini ayarlıyor. Bunları siz de programlayabilirsiniz, mesela başınızı belli bir açıda öne eğdiğiniz zaman uykuya geçebilir.
Şu anda testte olan prototip eski tip TI OMAP 4430 işlemciye sahip. Bunun yanında 1 GB RAM ve 16 GB depolama alanı ile geliyor.
Depolanan içerik otomatik olarak Google + hesabınıza aktarılıyor ancak dilerseniz USB üzerinden çekebiliyorsunuz.
Google Glass uygulamaları Google Play’ den farklı olacak, reklam içermeyeceği bildirilen uygulamalar sadece Google tarafından onaylı ise dağıtılacak. Uygulama üretim aşamasında kullanılacak API şu an hazır. Android işletim sistemi kullanacak olan Google Glass, Google Now, Google + ve GMail kurulu halde geliyor. Diğer uygulamalar ise Android hesabınızda MyGlass uygulaması üzerinde saklanıyor.
Pil tüketimi konusu ise tam bir çıkmaz. Cihazın pili sürekli kullanımda 5-6 saat içinde tükeniyor, 6 dakikalık tek bir video çekimi ise pilin %20′ sini harcıyor.
Gözlüğün sağ dış tarafında bir touchpad var ve bu pad sayesinde bir çok kontrolü gerçekleştirebiliyorsunuz. Mesela tek dokunuşla cihazı açabilirsiniz. Ekranda normalde sadece bir saat görünüyor ve cihazı açmak için başınızı kaldırdığınızda saati görüyorsunuz, bir de OK Glass yazısı:)
Diğer girişleri ses ile yapıyorsunuz, konuşarak arama yapabiliyor, internete girebiliyorsunuz. Ancak söylemeliyiz ki şu anda bu teknoloji çok kullanışlı değil.
5 MP kamera 720p çekim yapabiliyor. Bu değer fena değil ancak düşük ışık altında yapılan çekimlerin pek kaliteli olduğunu söyleyemeyiz. Ancak pratik ve çabuk çekimler için yani “anı yakalamak” için birebir.
Google Glass’ ın satış tarihi ile ilgili resmi bir açıklama olmamakla birlikte 2013 sonları veya 2014 ilk çeyreğini bekleyeceğiz.
Google Glass hakkında yazılanlardan toparladığımız bu özetler ve söylenenlere bakarak artı ve eksilerini sıralar isek:
Artıları:
Navigasyon, yön bulma, yer bulma, hava durumu göstergeci, eposta ve mesajlaşma, anında (mesela bir toplantı sırasında) bilgiye erişim ve gelişime açık oluşu.
Eksileri:
Hoparlörü zayıf, pil çabuk tükeniyor, estetik açıdan çirkin görüntülere yol açabiliyor.
Riskler:
Gözlüğün çalınması durumuna karşın şu an için bir çözüm üretilmemiş. Çalınma durumunda tüm bilgilerinizi kaybedebilirsiniz.
Özel yerlerde yanlış bir söz ile veya dokunuşla istenmeyen durumlara yol açabilir (tuvalette kayıt gibi)