Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
15:26 - İnstagram yeni özellik; Seni gizlice takip edenleri gör!
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
FAT (File Allocation Table – Dosya Yerleşim Tablosu) dosya sisteminde dosyalar, partisyon içerisinde clusterların (küme) üzerine yerleştirilir ve FAT tablosu üzerinde hangi dosya hangi cluster üzerine yazılmış, hangi cluster dolu ve hangi cluster boş gibi bilgiler bilgiler tutulur.
Dos, Win3.1, OS2 öncesi işletim sistemleri ve Windows 95 üzerinde kullanılmış dosya yönetim sistemidir. Temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Windows 98, OS2, Windows 95, Windows 2000, Windows XP ve Linux tarafından kullanılmış dosya sistemidir. Temel özellikleri:
NTFS (New Technology File System- Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) Win NT, Windows 2000, Windows XP, Vista, Windows 7 ve üzeri işletim sistemlerini destekler.
NTFS dosya sisteminde dosya adres ve boyut bilgileri MFT (Master File Table) adlı tablolarda taşınır ancak FAT sistemlerden farklı olarak bu tablolar her cluster için ayrı ayrı kendi clusterı içerisinde saklanır. Bu tablolar disk alanında önemli bir yer kaplarlar (400MB kadar). Clusterlar içerisinde saklanan MFT tabloları sayesinde daha güvenli bir dosya sistemi sunulur.
FAT sistemden farklı olarak clusterların boyutu sınırlı değildir, değişkendir ve 512 byte’ a kadar çıkabilir. Bu sayede dosyalar daha verimli paylaşılır ve disk alanı israfı azalır.
NTFS dosya sisteminin bir başka avantajı da tek seferde taşınabilecek dosya boyutunun limiti ile ilgilidir. Bu sistemle 16 GB’ lik tek bir dosya kayıt edilebilir. Dosya sıkıştırma özelliğine sahip bir yöntemdir ve uzun dosya adları ile unicode karakterler içeren dosya adlarına (arapça, çince gibi) izin verilir.
ACL (Access Control List) özelliğine de sahip olan NTFS sayesinde kullanıcı yetki yönetimine izin verilir.