Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
12:36 - 2018 Cep telefonu bedava internet paketleri neler?
07:30 - Instagram’da yeni dönem başladı
07:29 - Facebook’ta hesap silme, kapatma ve dondurma işlemi nasıl yapılır?
06:49 - Youtube’u devirecek büyük hamleye start verildi
10:35 - Oppo Find X tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
10:24 - Android Mesajlar için web sürümü yayınladı
10:20 - iOS 12 Beta 2 sürümündeki yenilikler neler?
10:13 - Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, sabotaj yaptığını açıkladı
06:07 - Adblock Plus, sosyal medya paylaşımı ve takibi yapan servisleri de engelleyecek
06:01 - Microsoft sonunda Google’ı geçti
Google 24 Temmuz’ da San Fransisco’ da gerçekleştirilen bir etkinlikte bir süredir adını sıkça duyduğumuz ve beklediğimiz, Android işletim sisteminin yeni versiyonu olan Android 4.3‘ ü tanıttı. Jelly Bean kod adıyla kullanılan Android serisinin devamı olan Android 4.3 Jelly Bean tanıtımı sırasında beklenen tepkiyi yaratamadı ancak geliştirilen bazı özellikleri ile yüzleri güldürmeyi başardı.
Mayıs ayındaki Google IO etkinliğinde duyduğumuz Key Lime Pie adlı sürümü merakla beklerken Jelly Bean üzerinde ufak tefek değişikliklere sahip olan 4.3 versiyonu ile karşılaşmak elbette bir çok takipçisini hayal kırıklığına uğratmıştır. Ancak göze çarpan en belirgin değişiklikler performansta gerçekleştirilen geliştirme ve yeni yetkilendirilmiş profil özelliği. Android 4.3 versiyonu ana sayfası, app ekranı, Google Now ile arama uygulamaları ve uyarı özellikleri ile ufak tefek değişiklikler dışında pek bir farklılık göstermiyor, büyük çoğunlukla bir önceki versiyonuna benziyor.
En önemli değişikliklerden birinin yetki kısıtlaması ile ilgili olduğundan bahsetmiştik. Kullanıcı yetki kısıtlaması özelliği sayesinde Android 4.3 ile birlikte birden çok kullanıcı profili oluşturup, kullanıcılara app’ lar üzerinde yetki tanımlanabiliyor. Her ne kadar çoklu kullanıcı özelliği Android 4.2.2 sürümünde yer alsa da yetki kısıtlama özelliği bulunmuyordu. Yetki kısıtlama özellikle çocuklarını cihazlarındaki zararlı uygulamalardan ve kazara yapılan kredi kartı ödemelerinden uzak tutmak isteyen ebeveynler için güzel bir yenilik olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte firmalarında kiosk cihazı olarak Android tablet kullanan iş yerleri için de çalışanlarına yetkileri kısıtlanmış cihazlar kullandırabilecek olmak en azından bu tür firmalar adına sevindirici.
Yetkilendirmeyi Ayarlar menüsünden kolayca yapabiliyorsunuz. Bunun yanında yetki ayarı özelliğine sahip olan uygulamaların simgesinin yanında daha yetki ayar seçeneği bulunan bir ayar düğmesi bulunuyor.
Bir diğer Android 4.3 yeniliği de Bluetooth Smart teknolojisinin kullanılması. Bu teknolojiye sahip yeni cihazlara doğrudan bağlanan Bluetooth Smart özelliği Android arayüzüne eklenmiş. Bluetooth seçeneklerine eklenen bir diğer yenilik de Bluetooth AVRCP 1.3 desteği. Bu da dosya transferi sırasında meta verilerinin de taşınabilmesine – mesela şarkılarda sanatçı, albüm bilgileri bulunması gibi- yarayan bir yenilik.
Open GL ES 3.0 versiyonu da Google tarafından oyun meraklıları için Android’ e entegre edilen bir başka yenilik. Grafik ağırlıklı uygulamalarda dokuların daha etkileyici, parıldamanın ve yansımaların daha az rahatsız edici olması için geliştirilen Open GL ES 3.0 özellikle uygulama ve oyun geliştiricileri için önemli bir avantaj.
İşletim sistemindeki diğer bazı değişiklikler ile yazımızı sonlandıralım.